PERSBERICHT Foodwalk

hap en stap foodwalk buitenpost-kollum1200px

­PERSBERICHT,

Buitenpost,  16 september 2016

Foodwalk Buitenpost-Kollum start najaar met 2ᵉ editie van ‘Hap & Stap’ event

Op zondag 25 september van 12 tot 17 uur vindt de tweede editie van het hap & stap event van Foodwalk Buitenpost-Kollum plaats. Je kunt die dag de ruim 6 km lange wandelroute weer gaan lopen met de speciale ‘Hap & Stap’ kaart. Hiermee kun je bij 5 vaste punten op de route een stempel halen en een lekker hapje gemaakt van wilde kruiden nuttigen. De Foodwalk start bij De Kruidhof in Buitenpost en loopt door het landschap tussen Buitenpost en Kollum en langs allerlei eetbare planten en kruiden. Kaarten zijn verkrijgbaar bij De Kruidhof en Cadeauwinkel Op ‘e Stâl. Het Tuincafé, De Kruidhof, Het Bloemenparadyske, De Muzykpleats, OBS De Mienskip en Op ‘e Stâl organiseren het event en zijn tevens de rustpunten op de route.

In mei eerder dit jaar vond de eerste editie plaats. Hier kwamen zo’n 200 man op af. Dat het concept direct aansloeg overtrof de verwachtingen. “Wandelaars vonden de combi tussen wandelen in het landschap en de afwisseling wat er bij rustpunten te doen is erg verrassend”, vertelt Hennie Pilat-Duhoux van Op ‘e Stâl. Ook deze hap en stap in het begin van de herfst belooft weer veel verscheidenheid te brengen. OBS De Mienskip in Buitenpost stelt nu ook hun terrein open voor publiek. Deze openbare basisschool heeft vele soorten fruitbomen aangeplant, presenteert haar project ‘de gezonde snoeptuin’ en laat een frisse verrassing proeven van het eigen fruit.

Meerdere punten op de route  hebben kruiden en bijzonder fruit groeien. Deze mogen de wandelaars plukken. Daarnaast heeft het Bloemenparadyske biologische snijbloemen en een hoogstamboomgaard waarvan iets lekkers wordt gemaakt voor de wandelaars, de Muzykpleats heeft mooie muziek, Het Tuincafé een heerlijke menukaart en Op ‘e Stâl streekproducten in de winkel.  Een ‘Hap & Stap’ kaart kost € 12,- en is te koop bij De Kruidhof en Cadeauwinkel Op ‘e Stâl. Dit is inclusief entree tot de botanische tuin van Friesland ‘De Kruidhof’. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis deelnemen. Hennie: “Op die manier hopen we de wandelaars weer in de watten te leggen. Voor wie helemaal verwend wil worden, kan nog tot en met 16 september meedoen met onze actie op Facebook Foodwalk Buitenpost & Kollum. Een giftbox vol lekkers en 2 vrijkaarten zijn te winnen”.

Foodwalk: kennis maken met de eigen natuur

Startend bij De Kruidhof in Buitenpost gaat de foodwalk langs leuke locaties en door verschillende landschappen met wilde kruiden, groenten en bijzondere vruchten als watermunt, kleefkruid, zevenblad, meidoorn, hazelaar, vlier, lijsterbes, wilde kers en braam. Wandelaars kunnen zelf wilde kruiden en eetbare planten plukken voor gebruik in de eigen keuken of gebruiken in één van de vele recepten die zijn te vinden op www.foodwalks.nl. De Foodwalk is dan ook een kennismaking met en bewustwording van de natuur om ons heen. “Tijdens Hap & Stap doen we daar nog een schepje bovenop en laten we zien wat je er allemaal mee kunt. Ogenschijnlijk onkruid kan een waardevolle toevoeging zijn in de eigen keuken. Zo groeien bij de Muzykpleats tamme kastanjes. Hoe herken je ze? Hoe smaken ze? Al die vragen beantwoorden we daar. Op ‘e Stâl heeft een hazelaar in de tuin. We laten zien hoe je de hazelnoten kunt plukken, drogen en gebruiken om lekkere creaties van te maken. Ook op De Kruidhof en andere locaties kunnen ze je van alles vertellen over specifieke kruiden en planten”, aldus Hennie. De foodwalk is ook buiten het Hap & Stap event het hele jaar door te bewandelen.

 

Foodwalk Buitenpost – Kollum is opgezet door Streekkeurmerk Wâldpyk en Landschapsbeheer Friesland en is aangesloten bij de landelijke Foodwalkorganisatie, een initiatief van Landschapsbeheer Nederland en Stichting wAarde en maakt deel uit van het project Lekker Landschap.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.